SQ

Lufta e letrës së letrës së Dinos DE EN ES FR GR IT RO RU ZH

“Letrat nga fronti” është një projekt multimedial i bazuar në korrespodencën e topit të Bernardino “Dino” Ferrero të ushtrisë italiane, nga 11 Mars 1940, tre muaj para shpalljes së luftës në Francë, deri në fund të Luftës së Dytë Botërore.

Projekti u dedikohet para së gjithash të rinjve dhe më në përgjithësi kujtdo që dëshiron të bashkohet me të falas: familjet e ish të internuarve ushtarakë, shkollat ​​e të gjitha niveleve, historianët, komunat dhe kompanitë e përmendura në letra, shoqatat kulturore, më përgjithësisht njerëz të interesuar apo edhe thjesht të intriguar nga mundësia e marrjes së vazhdueshme të korrespondencës nga e kaluara.

Dokumentacioni përfshin rreth 150 letra dhe kartolina të dërguara nga Italia, Franca, Shqipëria, Greqia dhe Gjermania; njëqind fotografi; dokumente ushtarake (vërtetime, nderime, fletë maturimi, karta, etj.); disa gazeta të kohës; tre letra nga kampet e burgjeve në Gjermani, së pari si IMI dhe pastaj si i burgosur në një kamp të KZ.

Koha: letrat dhe fotografitë (përveç lidhjes me gazetat e kohës) do të publikohen në faqen e internetit “Lettere dal Fronte”, ose dërguar me e-mail (shih fund të faqes) atyre që i kërkojnë ato, duke filluar nga 11 Mars 2020, saktësisht 80 vjet pasi Italia hyri në luftë. Dërgimi mund të ketë të bëjë me skanimin e origjinalit dhe / ose transkriptimit besnik dhe / ose skedarit audio (nëse është e mundur të kryhet kjo formë e fundit e zbulimit).

Në letra përmenden shumë vende, njerëz dhe ngjarje të kohës: 98 persona (disa të njohur si aktorë, politikanë ose sportistë), 119 vende (qytete, qyteza, rrugë, monumente), 15 trupa ushtarake, 5 gazeta të ndryshme, 17 filma , 6 këngë, 24 marka tregtare. Një kërkesë për patronazh është bërë në shumë komuna italiane dhe të huaja të përmendura.

Letrat gradualisht do të përbëjnë një ditar të vërtetë të luftës në fund të punës.

Gjithçka do të derdhet në mediat kryesore sociale dhe në një bisedë të dedikuar në WhatsApp, e cila mund të arrihet thjesht duke shtuar një numër telefoni të dedikuar në listën tuaj të kontakteve. Mesazhet do të dërgohen në modalitetin e transmetimit, kështu që asnjë pajtimtar nuk do të mund të shohë kontaktet e të tjerëve.

Kostot për ata që i bashkohen projektit: ASNJ.

I gjithë projekti është jofitimprurës dhe shpenzimet i nënshtrohen tërësisht autorit.

Ata që i bashkohen projektit u kërkohet vetëm ta reklamojnë atë në kontaktet e tyre, për të lehtësuar përhapjen e tij pasi që nuk ka kosto reklamimi dhe përkundrazi mbështeten në forcën e gojës.

Shijoni leximin.